Sindikati medicinara upozoravaju

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 23, 2015 |

Anesteziolog splitskog Kliničkog bolničkog centra se zatvorio u bolničku sobu i prijetio samoubojstvom. Samo je jedan od novInskih naslova koji je posljednjih mjeseci potresao javnost, a zorno govori o pritisku na liječnike i medicinske sestre u spitskoj bolnici kojoj gravitira milijun stanovnika, zbog nedostatka kvalificiranog kadra. Kako su pod neizdrživim pritiskom upozorili su danas i iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Hrvatskog lječničkog sindikata.
 
Osjećamo se kao građani drugog reda-poručili su to članovi Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Hrvatskog liječničkog sindikata. Žale se na preopterećenost radom i nedovoljnim brojem izvršioca, šarolikim rasporedom rada te velikim brojem prekovremenih sati na čiju isplatu još čekaju.Kako su sami rekli nisu primili naknade za godišnje odmore za 2012 i 2013 g., a uprava KBC-a Split izvlači se na COP i loše izračune. Puno je nelogičnosti tu u samom poslovanju i tretmanu od strane KBC-a, a opet ne traže ništa drugo nego ono što su odradili i zasllužili.

 

Unutar kolektivnih ugovora neke stavke se poštuju a neke ne, putni troškovi za nekog vrijede dok se drugome ne priznaju.Imaju hladnu komunikaciju s Upravom KBC-a preko mailova, dopisa i kako stvari stoje s pravom smatraju da ih se sustavno ignorira.
 
Unutar KBC-Split zaposleno je oko 2300 ljudi, ali nisu svi članovi sindikata.
Sve što iz 4 sindikata traže je da im se isplati ono što im je zajamčeno ugovor koje su obje strane potpisale, jer u protivnom putem pojedinačnih tužbi može se doći do brojke koja kudikamo u većem iznosu premašuje ono što sindikalisti potražuju.
 
Ovo je bio jedan od zadnjih poziva na dijalog od strane Sindikata, očekuju da se uprava KBC-a, točnije, sanacijski upravitelj ali ministar zdravstva jave sa svojim očitovanjem. Ističu kako ne traže ništa što nije krvavo zarađeno i odrađeno u velikom broju prekovremenih sati,ali da bi se postigao dogovor potreban je dijalog u 4 oka,jer ako se ovako situacija nastavi, ne donosi nikome ništa dobrog,a najveću štetu će na kraju podnijeti oni koji su najmanje krivi a potrebna im je adekvatna pomoć u datom trenutku,a to su bolesnici i pacijenti.