Shema školskog voća propada u Dalmaciji

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 7, 2015 |

Od 63 škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje su prošle godine sudjelovale u projektu Shema školskog voća, ove godine ih sudjeluje jedva polovica. Od podjele voća učenicima se odustalo zbog nemogućnosti skladištenja te namirnice u školskim zgradama.Ideja o besplatnoj podjeli voćnog obroka osnovnoškolcima je izvrsna, ali se u godini dana provođenja u djelo pokazala nemogućnom misijom za polovinu od 63 škole s područja Srednje Dalmacije.

 

Naime, u ovoj školskoj godini u Shemu školskog voća uključeno je jedva 30 škola. Iz županije upozoravaju kako su se za projekt prijavljivale same škole, a ne županija. Želja je u njega uključiti što više škola, a problem skladištenja voća, odnosno kupnje i ugradnje hladnjača trebao bi se riješiti iz pomoć sptisko-dalmatisnke razvojne agencije RERE.

 

Cilj Sheme školskog voća i povrća, koju financira Europska unije, je oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća.

 

U prošloj školskoj godini u Shemi je sudjelovalo 720 osnovnih škola odnosno 138.501 učenika od 1. do 4. razreda. Od ove školske godine priliku za sudjelovanjem dobilo je ukupno 330.889 učenika od 1. Do 8. razreda u 884 osnovne škole Hrvatskoj.

 

One voće i povrće nude kao zaseban obrok, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu, neovisno od obroka u okviru redovite školske prehrane.Tijekom dosadašnje provedbe Sheme školskog voća isporučeno je više od 600.000 kg voća i povrća učenicima od 1. do 4. razreda u 720 osnovnih škola.