Sezona gripe

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 9, 2018 |

Sezona je gripe. Još od početka prosinca 2017. broj oboljelih u stalnom je porastu, a vrhunac gripe očekuje se u siječnju. Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 280 000 doza cjepiva.

 

S obzirom da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno kako će u sljedećih par tjedana brojka porasti. Od prošlog tjedna u Zadru je prijavljeno 30 –ak oboljelih, dok ih je na razini Hrvatske oko 600.Sva naručena cjepiva za ovu sezonu gripe- potrošena su. Nažalost, cjepiva ove godine neće biti toliko učinkovita jer je analiza oboljelih pokazala kako se radi o podtipu B virusa gripe koji nije pokriven u sastavu cjepiva. Početak bolesti je vrlo nagao, počinje općim simptomima infektivne bolesti kao što su povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima i kostima. Najrizičnije skupine su kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice, ali i zdravstveni djelatnici.Gripa ne zahtijeva nužno posjet liječniku no treba je preležati, ostati kod kuće i ne širiti zarazu.