Šetnja u ružičastim majcama – “Nije cool biti bully”

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 21, 2018 |

Predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska zajedno su obilježili Dan ružičastih majici i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. U ružičastim majcama s porukom “Nije cool biti bully” fotografirali su se pokraj zdenca Manduševac, te se uputili u šetnju do Gornjeg grada.

 

Javno zdravstenu akciju “Nije cool biti bully”započeo je Grad Zagreb u suradnji s centrom za zdravlje mladih. Predstavnici Gradskog ured za zdravstvo Grada Zagreba i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska zajedničkom fotografijom u ružičastim majicama obilježili su Dan ružičastih majici i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

Dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, progovorio je problemu porasta nasilja: “Danas je Dan ružičastih majica, to je nacionalni dan koji je posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. To postaje sve veći i aktalniji problem, i kao zajednica se moramo tom problemu oduprijeti na svim razinama. Ono što statistike govore jest da je vršnjačko nasilje u porastu: po istraživanju Poliklinike za zaštitu djece gotovo 27% djece je svakodnevno maltretirano, izloženo bilo kojem obliku nasilništva. “

 

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem: gotovo 80% učenika izjavilo je kako su u nekim slučajevima bili u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

 

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, istaknula je kako se u kampanji protiv nasilja treba obratiti i žrtvama i nasilnicima: “Kampanja ima cilj onda kada senzibilizira javnost. A što je cilj kampanje: ne obratiti se samo onima koji su pretrpjeli nasilje, koji su žrtve, nego obratiti se i onima koji jesu tzv. nasilnici, koji imaju razloge nekog takvog ponašanja – prepoznati te čimbenike, o njima otvoreno razgovarati, jer tek kroz otvoreni razgovor problem se može detektirati, indentificirati i onda se može i rješavati.”

 

“Danas je samo jedan dan. Mi smo tu kampanju počeli, ali mi želimo u naredna dva-tri mjeseca jasno govoriti o ovome problemu. Želimo educirati velik broj nastavnika koordinatora koji bi kroz škole osvjestili ovaj problem i uzdigli ga na jednu veću razinu” zaključio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

 

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio nasilje samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu kao znak potpore teško bolesnoj majci.