Selo iz kojeg nitko ne želi otići

Kategorija: Zanimljivosti | Objavljeno: srpanj 24, 2017 |

Jedno od njih je ponajmanje prigradsko naselje grada Valpova u Hrvatskoj, iz kojeg niko ne želi otići u “bolji svijet”, a riječ je o naselju Marjančaci.

 

Ovo mjesto oduvijek je bilo vrlo pitomo, privlačno i idilično mjesto, a u posljednjih nekoliko godina ukrašeno je suvremenim kućama mladih Marjančačana, koji su odlučili da nikada ne odu iz svoje domovine. Zbog njihove velike želje da grade nove objekte gradska uprava Grada Valpova morala je mijenjati i Prostorni plan, kako bi ugodili dijelu svojih stanovnika.

 

Ovo selo nalazi se samo pet kilometara od centra Valpova i dva kilometra od najvećih gradskih trgovačkih centara, stoga je pravi magnet za sve koji žele u živati u čarima seoskog života. U selu je samo 350 stanovnika u stotinjak domaćinstava, a svi oni ističu kako je tajna ljepote Marjančaca upravo u međugeneracijskom poštovanju i čvrstim međusobnim vezama.

 

“Drago mi je što radim u Valpovu, ali sam još sretniji kad dođem svojoj kući u Marjančace, gdje u društvu obitelji, prijatelja i susjeda istinski uživam, jer život ovdje ima neki poseban čar”, kaže Josip Štefić, jedan od stanovnika Marjančaca.

 

Kolokvijalno ovo naselje nazivaju i Malim Parizom, zbog izuzetne uređenosti i infrastrukture na kojoj bi mogli pozavidjeti i stanovnici nekih od najvećih gradova. Sve u svemu, Marjančaci su divna idila koju svi mogu zvati domom u vremenu kad mnogi žele otići.

 

VEZANI ČLANCI