Sanacija akumulacijskog jezera Ričice

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 21, 2018 |

Od izgradnje akumulacijskog jezera Ričice u Lici prošlo je više od trideset godina. Brana je napravljena s namjenom natapanja Imotsko-Bekunjskog polja. Sanacija svih ptiroka i brane i dalje preduvjet mega projekta Imotsko Bekinjsko polje.

 

Stoga je današnji čin potpisivanja Sporazuma o zajedničkom financiranju izrade projektne dokumentacie sanacije velika stvar za sve uključene strane. Izradu dokumentacije sanacije financiraju Hrvatske vode i Županija, u omjeru 90 – 10. Jezero na jednom mjestu može izvršiti akumulaciju i oko 30 milijuna kubičnih metara vode. Trenutno se gubi ogromna količina vode u podzemlje i krajnje je vrijeme da se područje sanira. Sredstva su osigurana, i nakon dokumentacije kreće se u akciju vrijednu 2 milijarde kuna. Kada bi jezero moglo zasjati u novom ruhu, teško je prognozirati, dodaje ĐurokovićBrana je napravljena s prvenstvenom namjenom natapanja ImotskoG polja, ali i kako bi obuzdala iznenadne prodore veće količine vode. Sanacija je i dalje jedan od ključnih komponenata mega projekta „Imotsko – bekijsko polje“. Kada se brana sanira, Ričice bi mogle ostvariti sav potencijal za ruralni turizam, jer su i trenutno, ovako neuređene, jako popularne za posjetitelje. Svoje korjene od tamo vuče i ministar mirovinskog sustava Marko Pavić. Sanacijom ove brane projekt Imotsko- bekijsko polje sve je bliže realizaciji. .Oživljavanje ovog dijela županije znači i jači razvoj gospodarstva kao i  bolju iskoristivost Imotskog polja – naime trenutno je iskorišteno  manje od polovice poljoprivrednih površina.