Samobor postaje Fašnička republika

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 22, 2016 |

Samoborski fašnik, jedna je od najraskošnijih karnevalskih i turističkih manifestacija u cijeloj kontinentalnom dijelu Hrvatske. Jubilarni, 190. Samoborski fašnik, pod sloganom “190 let fašnik raste i sve je plus pet”, a tada cijeli grad zaživi u karnevalskom duhu i veselom raspoloženju. Prepoznatljiva je to manifestacija koja služi na ponos Samoborčanima.

 

“Ovo je jedna posebna manifestacija grada po čemu je uopće grad Samobor i prepoznatljiv u našoj lijepoj domovini. To su posebne spelancije, živi se nekim posebnim načinom života, opuštenim, a mi političari konačno izgubimo vlast na ta dva tjedna. Opet ponavljam kako je Fašnik prepoznatljiv po našim fašničkim likovima, tu su i Sudac, Fiškal, Sraka, Princ Fašnik, velim, zabava je zajamčena”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika grada Samobora, Željko Stanec.

 

Samoborski fašnik, započinje 29. siječnja na Trgu fašničkih velikana s velikom povorkom koja, dobrovoljno ili ne, preuzima ključeve opd gradonačelnika, a tradicionalni fašnički likovi svih devet dana vladaju predivnim gradom Samoborom. Najveći se broj posjetitelja očekuje kroz dvije fašničke subote, a za najmlađe organiziran je Dječji fašnik 30. siječnja te Srakotrk, tradicionalna utrka zamaskiranih mališana.

 

Posjetitelje koji dolaze iz raznih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja poput Slovenije i Mađarske, očekuje i bogat glazbeno scenski program te dolazak estradnih zvijezda. Naravno, tu je i bogata ponuda tradicionalnog pokladnog jela – krafni, a ove godine, kako bi jubilarni Samoborski fašnik nadmašio sva očekivanja, uvedene su i poneke inovacije.

 

Samoborski Fašnik, održava se 30. te 31. siječnja, i potom vikend 6. i 7. veljače, a važna obavijest svim posjetiteljima je da je za vrijeme trajanja Fašnika, parkiranje u Samoboru besplatno. Na vama je samo da osmislite svoj kostim i na nekoliko dana postanete netko drugi te da se pritom dobro zabavite i krenete u pravu Samoborsku pustolovinu.