Sajam znanja

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 10, 2017 |

Današnja mladež sve više želi putovati i graditi međunarodnu karijeru. Prema nekim istraživanjima,  više od 75% Hrvata mlađih od 35 godina zanima školovanje i rad u inozemstvu. Kako do školovanja i karijere iz snova, Splićani su mogli doznati na Danima mobilnosti i edukaije, odnosno 7. Međunarodnom sajmu školovanja u  inozemstvu.

 

Danska je hit među hrvatskim studentima. Najviše ih privlaći  mogućnost besplatnog studiranja na engleskom jeziku na svim tamošnjim sveučilištima , uz besplatno učenja danskog.  Ta činjenica odvela je u Sjevernu Europu i 21godišnjeg Splićanina, Stjepana koji je  prije tri godine spakirao kofera u želji za novim znanjem i vještinama.

 

Ako je suditi po interesu splitskih studenata Danska je obečana zemlja

 

Mogućnosti koje nudi ova zemlja za studente i zapošljavanje su brojne kazuje Stjepan

 

Na međunarodnom sajmu znanja splitski studenti i srednjoškolci mogli su se upoznati s mogućnošću i uvjetima školovanja u  velikoj Britaniji, Danskoj, Švicarskoj, SAD-u, Kanadi i brojnim drugim zemjama. Ukupno im  je svoje programe predstavilo 14 sveučilišta i dvije osnoven škole.

 

Među njima je i State Universiti of New York New Paltz

 

Alana je rođena Amerikanka hrvtaksih korjena na Njujorškom sveučilištu radi u odjelu marketinga , a sudbina je htjela da upravo ona sada hrvatskim studentima , drži prezentacije o mogućnostima školovanja na njenom sveučilištu.

 

Na sajmu znanja Sveučilište u Splitu predstaviloje svoje europske projekte razmjene studenata  Erasmus plus.

 

Da nije tako sve sivo najboje kazujepodatak kako će uskoro borjka studenata koji sa splitskog Sveučilišta odlaze u inozemstvo i onih koji dolaze u Split postati recipročna. Na godišnjoj razini ona doseže oko 250 studenata.

 

Od teške odluke da se sa samo par kofera u rukam zapute u bijeli svijet studente često puta dijeli smao nedostatak dovoljno informacija. Zato je dobro poslušati , starije i iskusnije

 

Ono što je još bolje studenti s inozemnomdiplomom uvijek se mogu vratiti u Hrvatsku njihovo znanje i stečene vještine, dobro će nam doći. O povratku u rodnu zemlju razmišlja i Stjepan.