S pomoćnikom mogu bolje 3.

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 24, 2017 |

Ilustracija

 

Grad Split dobio bespovratnih 10 milijuna kuna za financiranje pomoćnika u nastavi. učenicima splitskih osnovnih škola za slijedeće četiri školske godine. Projektom će se u narednoj školskoj godini angažirati 90 pomoćnika u nastavi za 114 učenika u 24 osnovne škole Grada Splita, koje su ujedno i partneri u projektu, a do kraja provedbe projekta, do srpnja 2021. godine, planirano je osigurati pomoćnike u nastavi za ukupno 130 učenika splitskih osnovnih škola s teškoćama u razvoju.

 

„S pomoćnikom mogu bolje“ naziv je projekta vrijednog više od 16 milijuna i 300 tisuća kuna. Njime se već treću godinu za redom osogurava novac za pomoćnike u nastavi učenicim splitskih osnovnih škola . Ove godine Grad je preko Ministarstva znanosi i obrazovanja dobio 10 milijuna kuna bespovratnog novca iz Europskog socijalnog fonda , dok će ostatak u iznosu nešto većem od 6 milijuna i 300 tisuća kuna, financirati iz vlastitog proračuna.

 

Tendencija povećanja potrebe pomoćniak u nastavi prisutna je u cijeloj Hrvatskoj . Jednak trend prati i Split . U gradskim školama u 2015. bilo je potrebe za 71 pomoćnikom , lani za njih 82, a ove godine čak 90, za 114 učenika u 24 osnovne škole.

 

Projekt se već poćeo provoditi početkom mjeseca kada su osnovne škole raspisale natječaje za zapošljavanje pomoćnika u nastavi. Za njih će biti osigurana i edukacija prije početak nove školske godine.

 

Po završetku svake školske godine Grad kao nositelj projekta provdi on line anketu u kojoj sudjeluju nastavnici i roditelji čija djeca imaju potrebe za pomoćnikomu nastavi. Do sada je 95 posto roditelja iskazalo zadovoljstvo prjektom, dok je 100 posto učitelja ovaj porjekt ocijenilo neophodnim za rad djece s poteškoćama i njihovu integraciju u sklopu redovnog osmogodišnjeg obrazovnog programa. Devedeset i sedam posto anketiranih želi da Grad nastavi s provedbom projekta. Pomoćnike u nastavu za djecu srednjoškolskog uzratsa iz istog europskog fonda trebala bi sufinancirati Županija Splitsko dalmatinska kao osnivač srednjih škola. U tu je svrhu nacionalnoj razin osiguranoje više od 362 milijuna bespovratnih kuna.