Rezultati LAG natječaja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 27, 2018 |

Lokalna akcijska grupa „Moslavina“ ili LAG Moslavina bio je prvi LAG u Republici Hrvatskoj koji je raspisao LAG natječaj po leader mjeri 19.2. Po objavljivanju natječaja pokazalo se da je interes za natječaj puno veći od očekivanja. Stoga su odobrena dodatna sredstva, kako bi još više korisnika moglo ostvariti potporu preko tog natječaja.

 

Na prvi LAG natječaj kojeg je raspisao LAG Moslavina stiglo je 49 prijava. S obzirom na prvotno predviđena sredstva za tu namjenu, ispalo je da će se moći odobriti tek 13 projekata.Kako je istaknula voditeljca LAG-a Moslavina Anica Lenart, prvotno su bila planirana sredstva za 13 potpora za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. No veliki interes na terenu je pokazao da se mora ići u izmjenu Strategije i povećanje alokacije, tako da je LAG Moslavina na kraju na teren plasirao više od 3,75 milijuna kuna, odnosno pušta 34 potpore. LAG Moslavina tako je u svom prvom natječaju povećao sredstva s otprilike 1,4 milijuna kuna na više d 3,8 milijuna kuna. Svaki mali poljoprivrednik po pojedinoj potpori dobiti će iznos od 15 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Dobro je da je preporuka Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje bila takva da ako teren pokaže da ima više interesa, da se promjenom Pravilnika dopustili retroaktivno povećanje količine sredstava po pojedinom LAG natječaju. Mali poljoprivrednici koji su sa svojim zahtjevima prošli na ovom LAG natječaju, dobivene potpore iskoristiti će na različite načine, istaknula je Anica Lenart.

 

Veći dio tih sredstava-potpora biti će plasiran izravno za kupnju mehanizacije, poljoprivredne opreme, strojeva jer svi znamo u kakvoj je stanju naša poljoprivredna mehanizacija. No s druge strane nekih 30-ak posto potpora ide i u povećanje poljoprivrednih gospodarstava, znači da se oni povećaju, kupuju zemlju, sade nove trajne nasade. Sada slijedi završnica, a to je doći do odobrenih sredstava. LAG Moslavina svoje je odradio. Jedino će još odobrene projekte poslati Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja će ih još jednom provjeriti. U LAG-u Moslavina nadaju se kako će Agencija isplatu novca za odobrene projekte započeti do kraja rujna. Isplata će ići u dvije rate. Prva rata od 50% je retroaktivno, znači prije nego što krenu s aktivnostima, a druga rata je kada odrade sve aktivnosti. Na kraju recimo kako je LAG Moslavina već krenuo s pripremama za novi LAG natječaj, koji će se odnositi na društvenu infrastrukturu.