Revitalizacija središta Petrinje

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 13, 2016 |

Petrinja želi revitalizirati svoje središte na osnovni kulturne i industrijske baštine, stoga se i prijavljuje svojim projektnim prijedlogom na program URBACT III. Prioritet je gradsko središte jer ulaganja u građevinsku baštinu i objekte od povijesnog značaja mogu postati nova turistička i gospodarska vrijednost.

 

Program međuregionalne suradnje URBACT III se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom se žele izgraditi kapaciteti u gradovima koji izrađuju ili provode integrirane strategije,odnosno akcijske planove održivog urbanog razvoja a to žele i u Petrinji. Kroz Mreže za planiranje aktivnosti gradovi razmjenjuju svoja iskustva, probleme i svoja rješenja te pronalaze nove ideje kako bi riješili određeni problem u području održivog urbanog razvoja.

 

“Ovaj projekt će se specifično baviti gradskim centrom, trgom i užim središtem grada gdje se nalaze sve trovine i uslužne djelatnosti.”, kaže Wessel Badenhorstm, stručnjak URBACT projekta. Riječ je o jednom od 21 projekta u sklopu progama URBACT, a u njega će biti uključeno 11 gradova. Inače, URBACT je namijenjen svim europskim gradovima koji žele izraditi i uspješno provoditi svoje strategije održivog urbanog razvoja i odgovarajuće akcijske planove.

 

Ovaj projekt provodi se radi istraživanja te pokretanja inovacija u centrima manjih gradova, kako bi se zadržali lokalni običaji, privukle tvrtke i stvorila radna mjesta.