Rekordna turistička sezona

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 22, 2016 |

Iza turističkih djelatnika i svih ostalih dionika u turizmu još je jedna sezona iz snova s novim dvoznamenkastim porastom u broju noćenja. Najveći napredak je u sektoru nautike s porastom od gotovo 30 %.

 

Najveći rast u broju dolazaka na našu obalu ostvarili su Skandinavci 39 %, slijedi Velika Britanija s 30 %, te, pomalo iznenađujuće, Francuska s 28 %. Česi više nisu naši najbrojniji gosti, primat su im oduzeli Poljaci, Nijemci i Skandinavci.

 

Politička previranja u sjevernoj Africi, rat u Siriji, nestabilnost Grčke te izbjeglički val trenutno povoljno djeluju na naše turističke brojke no iz Turističke zajednice upozoravaju kako se ne smijemo “uljuljati” već moramo raditi na što boljem brendiranju naše ponude.
Već drugu godinu za redom, kao što smo već napisali, porast broja dolazaka u našu županiju je dvoznamenkast što je dovelo do bojazni kako će se destinacije zagušiti te da neće biti u mogućnosti ostvariti svoj puni potencijal i pružiti gostu potpunu uslugu.

 

Župan splitsko-dalmatinski, Zlatko Ževrnja, također je zadovoljan rezultatima sezone.
Udio turizma u BDP-u Hrvatske je između 17 i 18 %, a u Splitsko – dalmatinskoj županiji čak je četvrtina bruto društvenog proizvoda produkt turizma. U županiji priznaju kako ne valja ovisiti o jednoj tako nesigurnoj, u razvijenijim zemljama samo pomoćnoj, grani gospodarstva.
Iako Splitsko – dalmatinska županija prednjači u punjenju prihodovne strane državnog proračuna kroz turizam, župan Ževrnja kaže kako nije zadovoljan novcem koji se vraća natrag u županiju.

 

Na kraju možemo zahvaliti svim turističkim djelatnicima što cijeloj zemlji drže glavu iznad vode i nadati se kako će to još dugo biti u mogućnosti činiti.
Za sada im ide više nego dobro.