Reforma školstva

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 17, 2015 |

Ispit državne mature iz hrvatskog jezika A i B razine, esej, nije se održao kako je zakazano, danas u 9 sati, nego će se održati sutra, 18. lipnja u 10 sati, objavljeno je na internetskoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 

Do iznenadne odgode termina došlo je zato što su u jednoj pulskoj srednjoj školi ukradena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Je li hrvatsko školstvo zrelo za novu korjenitu reformu, odgovor smo potražili od resornog ministra za njegova posjeta Splitu.

 

Na nedavnom sastanku u Splitu gdje je sa rektorom splitskog sveučilišta potpisao sporazum o postakademskom zapošljavnju, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, osvrnuo se i na aktualnu reformu obrazovanja tzv. cjelovitu kurikularnu reformu .

 

Cilj kurikularne reforme je uspostavljanje učinkovitijeg sustava obrazovanja kroz cjelovite sadržajne i strukturne promjene, kako bi se učenicima osiguralo korisnije i smislenije obrazovanje bliže njihovim interesima i svakodnevnom životu.

 

Osvrnuvši se na nedavni incident na Poljudu, ministar je naglasio da je očigledno kako postoje ljudi koji ne znaju povijest, što je i jedan od razloga zašto se krenulo sa cjelovitom reformom školstva.

 

Vlada je i ove godine raspravljala o mogućnosti osiguravanja besplatnih udžbenika, no do dogovora nije došlo.

 

Za više od milijun i dvjesto učenika osnovnih i srednjih škola počeli su ljetni praznici. U praznicima će moći uživati duga 82 dana odnosno do 7. rujna kada će početi nova školska godina, a ministar je svima zaželio puno sreće i daljnjeg uspjeha u obrazovanju.