Reakcije na projekt CGO Doline

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 31, 2017 |

Bivša je Vlada donijela Strategiju gospodarenja otpadom kojom su bjelovarske Doline definirane kao centralno mjesto odlaganja otpada za dvije županije, Bjelovarsko – bilogorsku i Virovitičko – podravsku. No, na konferenciji za novinare kandidat za bjelovarskog gradonačelnika Davorin Posavac rekao je kako je na prošlotjednoj sjednici Vlade ta odluka ukinuta, a projekt prebačen u Koprivničko-križevačku županiju: “Hoću reći da je moj protukandidat direktno ne poduzimanjem ničega omogućio da se ovaj projekt ne realizira u BBŽ i Bjelovaru, da se ovdje ne dogodi zapošljavanje stotinu novih radnih mjesta i kao takav projekt je otišao u Koprivnicu”.

 

O tom se slučaju priopćenjem oglasilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Navodi se tako među ostalim kako su sve županije prema Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2007. do 2015. trebale završiti svoje centre do 2012. Od planiranih 13 centara izgrađena su samo dva, od kojih je jedan u punoj funkciji, a drugi u probnom radu. Kako bi ubrzala aktivnosti na ispunjenju Plana, Vlada je u dogovoru s Europskom komisijom izradila Odluku o implementaciji Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. – 2022. U tom se kontekstu, tijekom travnja, razmatrala mogućnost pridruživanja pojedinih županija postojećim projektima u višim fazama gotovosti, a sve kako bi se preuzete obveze ispunile na vrijeme, izbjegli troškovi izgradnje novih postrojenja te smanjili troškovi neposrednim korisnicima odnosno građanima. Navodi se u priopćenju I kako je slučaj pripajanja Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije CGO-u Piškornica usuglašen s Europskom komisijom 20. travnja ove godine.