Radnici Adria čelika u neizvjesnosti

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 18, 2015 |

Radnici kaštelanskog Adria čelika pokrenuli su stečajni postupak radi neisplate šest plaća, ne bi li od države dobili barem tri zakon zajamčene stečajne. No, čelnici Hrvatske udruge radničkih sindikata izražavaju sumnju da će u tome uspjeti.

 

U otvorenom pismu upućenom ministru financija Borisu Lalovcu, ministru rada Mirandu Mrsiću i ministru pravosuđa Orsatu Miljenić podsjećaju kako su radnici, prije nego što su im otkazani ugovori o radu, 8. travnja ove godine pokrenuli stečajni postupak nad poduzećem na Trgovačkom sudu u Splitu, koji je odlukom suca prekinut do okončanja postupka predstečajne nagodbe koju je uprava društva inicirala tek dan prije toga.

 

“Ono što nas pritom plaši jest činjenica da je sudac Trgovačkog suda odlučio prekinuti stečajni postupak i pričekati FINU (ročište je zakazano za 19. kolovoza), usprkos prilično jasnim propisima koji u ovom slučaju ne dopuštaju predstečajnu nagodbu”, poručuju sindikalisti izražavajući bojazan da bi ovaj prekid stečajnog postupka mogao umanjiti izglede radnika za naplatu barem dijela duga preko nadležne državne agencije.