Rad laboratorija u Popovači

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 26, 2016 |

Grad Popovača i ove godine sufinancira rad biokemijskog laboratorija u popovačkom Domu zdravlja. No nisu svi zadovoljni što krv u tamošnjem Domu zdravlja ne mogu izvaditi kada god to požele. Iako u Domu zdravlja u Popovači postoji biokemijski laboratorij, neki Popovčani nisu zadovoljni što tu ne mogu uvijek izvaditi krv.

 

Upravo je ta problematika zanimala i popovačkog vijećnika, Željka Kasika, koji je rekao da laboratorija malo ima, malo nema, te ga je zanimalo zašto je to tako. Naveo je kako je laboratorij na usluzi građanima Popovače od 8 do 9 sati. =d 7-8 njegov je tehničar u Velikoj Ludini, a od 9 do 11 građani na njega ne mogu računati.Od 11 do kraja radnog vremenana njega mogu računati samo hitni slučajevi, a to su djeca, ljudi koji imaju karcinom i trudnice.

 

Kasika stoga zanima što je s ostalima? Gradonačelnik Josip Mišković podsjetio je da Popovača već nekoliko godina sufinancira pojedine zdravstvene usluge koje su na raspolaganju građanima Popovače, a sve kako bi imali što bolji nivo i dostupnost zdravstvenih usluga. Tako Grad i ove godine sufinancira rad biokemijskog laboratorija, mjesečno s 3 tisuće kuna, a sve kako bi Popovača stalno imala osobu koja će u svako doba dana, tj u radno vrijeme, izvaditi krv u DZ Popovača, napraviti analizu i na taj način omogućiti da pacijenti koji su rizična skupina dobiti najbitniju analizu kako bi liječnik mogao poduzetni određene korake.

 

Gradonačelnik Mišković podjetio je da je vađenje krvi dužnost primarne zdravstvene zaštite, no Grad je htio omogućiti da se u Popovači gotovo cijeli dan može izvaditi krv, prije svega zbog djece i rizičnih skupina. No Mišković je dodao da treba razmisliti i o mogućnosti korištenja laboratorija koji je izuzetno dobro opremljen, a koji se nalazi u bolnici dr. Ivan Barbot, koja je u Popovači.

 

O toj varijanti Grad će razmišljati izgubi li se u Domu zdravlja Popovača osoba koja će tijekom cijelog radnog vremena biti zadužena za vađenje krvi. Dogodi li se to, Grad bi, najvjerojatnije, bio spreman i sufinancirati vađenje uzoraka krvi u popvačkoj bolnici.