Prvosvibanjski fažol na Marjanu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 30, 2015 |

Već godinama u Hrvatskoj se, u organizaciji sindikata Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja obilježava prosvojedno. Tako će biti i ove godine. Pod motom „ZA spas industrije i radna mjesta“, središnji prosvjedni skup svih sindikalnih središnjica održat će se u Sisku, a u Splitu će se na Marjanu tradiocilanlno jesti – fažol.

 

Proslava Međunarodnog praznika rada u splitskoj Parki šumi Marjan započinje u 10 sati. , Grad Split je i ove godine osigurao besplatni prijevoz građanima autobusima na relaciji Hrvatsko narodno kazalište – Marjan. Autobusi će prometovati u vremenu od 8.00 do 17.00 sati u razmacima od pola sata. Prvosvibanjskim programom u 20.30 sati na Rivi , pak predviđen je cjelovečernji koncert „Providenca“.

 

Podsjećajući na obilježavanje Praznika rada proteklih godina i sindikalne poruke vladajućima zbog neispunjavanja predizbornih obećanja, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručuju kako je ovogodišnje prosvjedno obilježavanje poruka aktualnoj i budućim vladama kako treba spasiti ovo malo industrije što je ostalo.

U Hrvatskoj je 80.000 radnika na minimalnoj plaći, 40-tak tisuća je onih koji rade, a ne primaju plaću. Prosječna plaća u Hrvatskoj nije dovoljna da bi se od nje moglo živjeti. Prosječna mirovina još je mizernija.

 

Sindikalisti ovog 1. svibnja žele upozoriti da je previše onih koji su ostali bez posla, ne zbog toga što nisu znali raditi, već zbog toga što to nekom nije odgovaralo.