Prvi put u Hrvatskoj počinje se primjenjivati MNRI metoda

Prvi put u Hrvatskoj počinje se primjenjivati MNRI metoda, odnosno integracija refleksa. Metoda se primjenjuje na osobama koja imaju neku vrstu razvojnog oštećenja. Metoda je nazvana po Svetlani Mazgutovoj, ruskoj psihologinji.

 

“Mazgutova je prije 30ak godina počela proučavati kako se ponašaju refleksi djece koja su doživjela jednu traumu nakon velike nesreće vlaka i sve te metode koje je koristila primijenila je i vidjela je jedan veliki oporavak, kazala je profesorica defektologije Jasna Primorac, koja je počela tu metodu primjenjivati u Hrvatskoj.

 

MNRI metodu već sedam godina primjenjuje i profesorica logopedije Tatjana-Novosel Herceg, koja je prvenstveno počela raditi s djecom koja mucaju, a prema njenim riječima rezultati su odlični.

 

U Hrvatskoj se Mazgutova metoda primjenjuje i na djeci koja imaju nerazvijen govor, autizam, poteškoća u čitanju i pisanju te problem u koncentraciji i pažnji, ali i osobama s cerebralnom paralizom. Uskoro će biti izdan i priručnik za roditelje na hrvatskom jeziku u kojem će biti opisana metoda, tako da će roditelji MNRI metodu moći u svom domu primjenjivati na svojoj djeci.

 

Novinar: Mirjam Petretić