Protiv gradnje reciklažnog dvorišta uz kuće

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 16, 2018 |

Stanovnici petrinjskog prigradskog naselja Kolonija protive se gradnji reciklažnog dvorišta u Ulici Milivoja Grgića. Kažu kako nisu protiv reciklažnog dvorišta ali su protiv toga da se ono gradi u neposrednoj blizini kuća.

 

Za izmještanje lokacije recikažnog dvorišta koje se planira graditi ispod njihovih prozora borit će se, kažu, svim sredstvima.
Kada je početkom travnja počela gradnja reciklažnog dvorišta u Petrinji, u prigradskom naselju Kolonija, za taj plan većina mještana nije znala. Bili su uvjereni kako je za lokaciju novog reciklažnog dvorišta odabran prostor u poduzetničkoj zoni Mošćenica-Poljana a ne doslovno pod njihovim prozorima. Jer doista, graditi reciklažno dvorište tri metra udaljeno od terase prvog susjeda i pet od prozora spavaće sobe kao i zbog radova ogoliti temelje drugog, također susjednog objekta, situacija je malo kome razumljiva. Za suglasnost, kaže Mihovil Malbašić, vlasnik susjedne katastarske čestice, nitko nije pitao. Mještani, među njima i Željko Brdarić, pitaju se tko se toga sjetio i zbog čega je uopće dozvoljeno da se takvo nešto radi na toj lokaciji. Ističu i kako se prema pravilnicima za reciklažna dvorišta trebala predvidjeti površina od 1600 do 2000 četvornih metara. Kažu kako katastarska čestica na kojoj se namjerava izgraditi reciklažno dvorište ima tek 890 četvornih metara. Nakon prosvjeda mještana Kolonije, priopćenjem je reagirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Podsjeća kako je Prostorni plan koji je predvidio i današnju spornu lokaciju reciklažnog dvorišta u Koloniji donesen 2012. te da je Gradsko vijeće ono koje može tu grešku i ispraviti.