Prosvjetari idu u štrajk

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 24, 2015 |

Prosvjetari ne odustaju od štrajka. Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama počinje u petak, 25. rujna i trajat će dok štrajkaški odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su čelnici Vertikale sindikata obrazovanja. Štrajk se pokreće zbog činjenice da je u prosvjeti prosječna plaća niža od prosječne hrvatske plaće.

 

Smatraju da je prosvjeta diskriminirana u odnosu na zdravstvo, kojem je plaća povećana za 4%. Resorni ministar, Vedran Mornar pak smatra kako razloga za štrjk nema jer je Vlada spremna odmah nakon izbora ponuditi održivi model povišice.

 

“U ovom trenutku iznimno nam je važna vaša podrška i razumijevanje. Ovo nije borba samo za mali dodatak na plaću učitelja i nastavnika, ovo je puno više od toga”, poručuju sindikati u pismu roditeljima. Sindikati tvrde da se bore za bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece, kao za dostojanstvo onih koji im svakodnevno prenose znanje, čuvaju ih i brinu se o njima.

 

“Naši učitelji i nastavnici rade jedan od najodgovornijih poslova, s velikim entuzijazmom i ponosom. Ali taj se rad sustavno omalovažava i degradira, a problemi se ignoriraju. Ukazujući na probleme i boreći se za svoja prava, učitelji i nastavnici ne rade ništa loše za našu djecu. Naprotiv, bore se i za njihovu bolju budućnost!”, tvrde sindikati.

 

Pružite učiteljima i nastavnicima potporu na način da ne šaljete svoju djecu u školu za vrijeme štrajka ako to možete. Ako ne, dovedite ih u školu, ona će bez obzira na štrajk biti zbrinuta i čuvana kao i uvijek”, poručuju iz Vertikale obrazovanja.