Proslava Sudamje 2018.

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 25, 2018 |

Splićani se pripremaju za svoj najveći blagdan, Dan grada i njegova nebeskog zaštitnika Sv. Dujma. Užeži središnjoj proslavi, u petak, 4. svibnja u Splitu će se održati i sjednica Vlade. Provjerili smo što su sve Grad i Crkva pripremili ove godine.

 

U povodu Dana grada i nebeskog zaštitnike Sv Dujma, Splićane i njihove goste očekuju brojna zabavna, kulturna i duhovna događanja. Cilj ovogodišnje svetkovine je brendirati Split kao turističku destinaciju , temperamenta, baštine, tradicije i suvremenih događanja, te tako turističku sezonu u gradu započeti već u mjesecu svibnju. Sve ono što će se podno Marjana u danima fjere događati najbolje na duhovit način oslikava ovogodišnji plakat proslave, na kojem su električna gitara i kandilo, pojasnio je poteštat.

 

Među posebnostima ovogodišnje proslave nebeskog zaštitnika Splita je i sjednica Vlade, koja će se u Banovini održati u petak, četvrtog svibnja.

 

Opsežni dnevni red za Vladinu splitsku sjednicu priprema se mjesecima unaprijed. Na njoj će biti doneseni zaključci koji će determinirati razvoj Splita, cijele urbane aglomeracije, ali i juga Hrvatske, uvjeren je Krstulović Opara.

 

Onaj, nešto ležerniji dio proslave ima međunarodni karakter. Jer svetkovina Dujmu u čast nije samo fešta za Splićane već i za njihove goste, najavljuje gradonačelnik

 

U bogatom zabavnom programu svakako treba izdvojiti i koncert Simple Mainds na Žnjanu petog svibnja.

 

Duhovni dio proslave Dana grada i nebeskog zaštitnika Sv Dujma započet će 28. Travnja tradicionalnom devetnicom, svetcu u čast.

 

Centralno misno slavlje i procesiju ove će godine na dan blagdana,predvoditi mladi šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

Na dan Sv Dujma sedmog svibnja na splitskoj će se Peškariji u 12 i 30 pripremati tradicionalna dalmatinska spiza janjetina s bižima, a ugostitelji će u danima fešte nuditi posebno osmišljene manije s tradicionalnim dalmatinskim namirnicama, pripravljene na moderan način. Sve će završiti koncertom na Rivi na kojem će nastupiti preko 15 domaćih izvođača i bogatim vatrometom

 

U sklopu svetkovine na Marjanu će se tradicionalno na Međunarodni praznik rada održati i podjela besplatnih porcija fažola . Proslavom Dana Marjana trinaestog svibnja i službeno će završiti ovogodišnja događanja u povodu svetkovine Sv Dujma.