Proslava pravoslavnog Božića

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 7, 2016 |

Pravoslavni je Božić, blagdan mira, pomirdbe i opraštanja, a već tradicionalnom svečanom liturgijom, mnogi su vjernici obilježili veliki dan. Svečanu ceremoniju predvodio je mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije, koji je, uz pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”, pozvao sve vjernike da se okrenu miru, ljubavi i na najbolji način proslave blagdan.

 

“Danas mi slavimo rođenje Kristovo. To je najveća tajna, nadumna tajna koja ne može umom da se dosegne, ali može srcem da se smesti u čoveka i da postane deo čovekove realnosti. Slava na visini, i mir među ljudima, dobra volja. Srećni božićni praznici, Mir Božji, Hristos se rodi!”, istaknuo je mitropolit zagrebačko -ljubljanski, Profirije Perić.

 

Božićnoj liturgiji prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik sa suradnicima, koristeći priliku da svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestita blagdan, podsjećajući građane da je Zagreb jedan od najmuiltikulturalnijih gradova Europe.

 

Misnom slavlju, prisustvovali su mnogi vjernici, koji nakon bogoslužja, svečanim objedom proslavljaju Božić. U božićnoj poslanici, mitropolit uputio poruku svim vjernicima kako trebaju biti okrenuti jedni drugima, u ovo moderno doba ispunjeno ratovima, živjeti u miru i Bojem blagoslovu.