Prometno redarstvo

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 13, 2015 |

Zakon o sigurnosti prometa na cestama dao je ovlasti jedinicama lokalne samouprave da formiraju prometno redarstvo radi rješavanja prometa u mirovanju, odnosno parkiranja, upravljanja prometom na križanjima i upravljanja pauk-službom. No, došlo je do određenih problema zbog manjka parking mjesta po cijelom gradu.

 

Komunalni je red jedan od osnovnih preduvjeta kvalitete života u urbanim sredinama, a govorimo li o gradovima i mjestima sa značajnim brojem turista, zahtjevi se dodatno množe i prema njima, ali i prema domicilnom stanovništvu čiji se ustaljeni životni ritmovi nekad i radikalno mijenjaju pod pritiskom turističke industrije. No, prometni redari koji su nešto novo na splitskim ulicama, cijelu godinu se moraju brinuti za rješavanje prometa u mirovanju, upravljanje prometa na križanjima te upravljanje pauk službom, pa tako može doći do nesuglasica sa Splićanima.

 

Osim prometnog redarstva, jedan od najvećih problema u prometu svakako je Zvonimirova ulica koja je jedini način dolaska automobila do splitske trajektne luke i autobusnog kolodvora. Već duži niz godina zbog velikog povećanja prometa na toj ulici, jedan dio Splita preplavi prometni kaos, no rješenje tog problema još ćemo neko vrijeme pričekati.

 

Postoji jedan problem na koji ni gradsko vijeće ni policija a niti prometni redari ne mogu utjecati, to je nekultura vozača i svih sudionika u prometu koja je kod nas itekako zastupljena. Prekoračenje brzine, parkiranje auta na sredinu ceste, ostavljanje auta na autobusnoj stanici ili još bolje u sporijoj traci, dok pješaci pretrčavaju preko brze ceste, to su problemi koje samo svijest sudionika u prometu može riješiti, međutim već duže vremena ne napredujemo.