Projekt Europe through the lines of literature

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 16, 2016 |

Kako bi učenicima osnovnih škola približili književnost na jedan zabavniji i moderniji način, osmišljen je projekt Europe through the lines of literatature. Povezivanje je to kreativnosti, istraživanje lokacija vezanih uz život određenog pisca. Učenici iz Njemačke, Španjolske, Italije i Poljske, stigli su u Osnovnu školu Vrapče kako bi saznali nešto o izvanrednoj spisateljici za djecu – Ivani Brlić Mažuranić.

 

“Osnovna škola Gornje Vrapče, domaćin je ovog međunarodnog susreta na kojemu sudjeluju djeca iz pet država – Cipra, Italije, Španjolske, Njemačke i Poljske. Ovo je naš prvi sastanak i na njemu ćemo govoriti o Ivani Brlić – Mažuranić, a naši učenici će kasnije putovati u druge zemlje gdje će se govoriti o piscima iz tih zemalja, a rezultat cijelog projekta – stvaranje je digitalnog turističkog vodiča”, istaknula je ravnateljica Osnovne škole Gornje Vrapče, Ani Grbin Janović.

 

U ovom projektu sudjeluje 43 učenika te 13 profesora. Svaki puta, u jednu od zemalja suradnica na projektu, odlazit će novi učenici. Uz upoznavanje druge zemlje te stvaranje prijateljstava, osnovnoškolci će otkrivati i zanimljive činjenice o europskim piscima. Zašto je odabrana Ivana Brlić Mažuranić, te koliko se promiče znanje i zanimanje za književnost, otkriva upravo koordinatorica projekta.

 

Ovaj projekt, zabavno – edukativnog karaktera, utječe na kreativnost i potiče čitanje književnih djela i lektira. Odlazak u druge zemlje, osnovnoškolcima je uvijek privlačna ideja.Tako će učenici Osnovne škole Gornje Vrapče, već u travnju posjetiti Španjolsku i naučiti ponešto o književnicima grada Ibize.