Projekt “BioProspecting Jadranskog mora”

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 13, 2018 |

Počela je provedba hvalevrijednog projekta “BioProspecting Jadranskog mora”. Riječ je o jedinstvenom-trans-disciplinarnom centru za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora u Republici Hrvatskoj, koji može osigurati prihode za zemlje u razvoju, te u isto vrijeme dati poticaj za očuvanje bioloških resursa i biološke raznolikosti.

 

 U Institutu Ruđer Bošković predstavljen je projekt “BioProspecting Jadranskog mora” koji se odnosi na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora  kroz provođenje vrhunskih istraživanja u području biotehnologije. 

 

U sklopu ovog projekta u  planu su i druge aktivnosti koje bi koristile u različitim industrijama. Tijekom pet godina trajanja u projekt će biti uključeno 65 znanstvenika, a predviđa se zapošljavanje 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada i 2 administratora.

 

Rozelindra Čož Rakovac naglašava kako su  u projekt uključeni stručnjaci iz  cijele Hrvatske, točnije s Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta u  Zagrebu, Prehrambeno- tehnološkog fakulteta u Osijeku, Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te  Kemijsko – tehnološkog fakulteta u Splitu.