Proizvodnja električne energije u slivu rijeke Cetine

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 23, 2016 |

Rijeka Cetina koja izvire na sjeverozapadnim obroncima Dinare te su u Jadransko more ulijeva u Omišu jedna je od naznačajnijh dalmatinskih rijeka. No, njezini potencijali nisu dovoljno iskorišteni. Održivo korištenje vodnih resursa sliva rijeke Cetine u svrhu poboljšanja zaštite od poplava i navodnjavanja u Sinjskom polju te dodatnom proizvodnjom električne energije u slivu rijeke Cetine teme su o kojima su danas u Splitu raspravljali stručnjaci na proširenoj sjednici Strukovne grupacije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te Strukovne grupacije energetike pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

 

Hidroenergetski sustav rijeke Cetine obuhvaća: HE Peruća, HE Orlovac, CS Buško blato, HE Đale, HE Zakučac i HE Kraljevac. Od izvora do ulaska u kanjon ispod Trilja, uz Cetinu je nekoliko polja, redom: Paško polje, Cetinsko polje, Vrličko polje, Koljansko i Ribarićko polje, zatim Hvatačko polje, Sinjsko polje koje je najveće unutar kojeg je Grabsko polje. Samo nakon ovih nabrajanja nije potrebno više napominjati koliko je bogatstvo barijeka Cetina u Dalmatinskoj zagori.

 

 Sadašnje stanje i redefiniranje postojećih riješenja bio je cilj ove sjednice.
Predstavljanje projekta  bilo je namijenjeno članicama strukovnih grupacija, građevinskom sektoru, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, institucijama te svim ostalim zainteresiranima.
 Iako se većina projekata takve prirode mogu realizirat kroz desetljeće, u najkraćem mogućem roku, svakako je hvale vrijedan a to će, nadamo se prepoznati i Europska unija od koje se očekuje sufinanciranje projekta u velikom postotku.