Program Zaželi zapošljava žene

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 11, 2017 |

Ostanka i zapošljavanja mladih u Hrvatskoj, kao i zapošljavanje osoba sa 55 i više godina, prioriteti su novog ministra rada i mirovniskog sustava Marka Pavića. Upravo o tim problemima ministar je razgovarao sa splitsko-dalmatisnkim županom, Blaženskom Bobanom, budući su nezaposlenost i raseljavanje mladog obrazovanog stanovništva, najveće boljke Srednje Dalmacije.

 

Minisitar rada i mirovinskog sustava već drugi dan boravi u Splitsko-dalmatinskoj županji, diljem koje priređuje tribine na kojima predstavlja nove mjere namijenjene zapošljavanju, posebno u ruralnim područjima. Jučer je tribinu održao u Imtoskom, gdje se sastao s gradonačelnicima i načelnicima iz Imotske krajine. Trenutačno se provodi osam različitih mjera na koje se, za poticaj, mogu prijaviti lokalne zajednice, županije i udruge.

 

Program „Zaželi“, težak je više od 400 milijuna kuna, financira se iz Europskog socijalnog fonda, a njime se planira zaposliti preko 3000 žena na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.  Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

 

Danas je na Zavodu za zapošljavanje 170.000 građana, a čak 58 posto svih nezaposlenih čine žene.  51.00o žena je dugotrajno nezaposlena, 22.000 su starije od 50 godina.

 

Ministar Pavić s predstavljanjem novih programa krenuo je upravo iz Splitsko-dalmatisnke županije, odnosno Imotskog. Želja mu je, ističe,  obići sva ruralna područja i u Dalmatinskoj zagori i u Slavoniji.