Proglašen dobitnik Nagrade Gjalski

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 15, 2015 |

U dvorcu Gredice pored Zaboka održana je konferencija za tisak na kojoj je obznanjen ovogodišnji dobitnik književne Nagrade Ksaver Šandor Gjalski koja se etablirala kao najvažnija književna nagrada u Hrvatskoj. Prema procjeni povjerenstva Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2015. godinu dodjeljuje se Dubravku Jelačiću Bužimskom za knjigu Nezaboravne priče iz kavane Corso.

 

Sama knjiga govori o periodu takozvane hrvatske šutnje u kojoj su šutjeli političari ali su zato umjetnici bili ti koji su razgovarali i zapravo se osjećali slobodnima u kavani Corso. Oko stola se uvijek vodila žustra rasprava te su sudionici imali osjećaj stvarne slobode koja možda i niej uvijek bila takva.

 

Zabok od prvih dana podupire ovu nagrada i na nju je vrlo ponosan jer ona je uz to što je etablirana nagrada ujedno i velika promocija Zaboka, Zagorja ali i cijele Hrvatske.

 

Dani Ksavera Šandora Gjalskog su višednevna manifestacija koja počinje u ponedjeljak izložbom Zlatka Kesera te uz mnoga događanja u tjednu završava u subotu svečanom dodjelom Nagrade Gjalski.