Problem zbrinjavanja azbestnih ploča u Svetoj Nedelji

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 14, 2017 |

Na 5. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje raspravljalo se o aktualnim problemima, a jedan od njih je i vezan za reciklažno dvorište, točnije za zbrinjavanje azbestnih ploča. Naime, istraživanja su pokazala da čestice azbesta tzv. prašina azbestnih igličastih vlakana koje se oslobađaju u zrak nakon dužeg vremena kod ljudi izazivaju teške kronične bolesti (azbestozu) pa i smrt.

 

U prepunoj Gradskoj Vijećnici izmjenjivala su se pitanja važna za Grad Svetu Nedelju i aktualnoj problematici kao što je i zbrinjavanje azbestnih ploča što zahtjeva velik trošak od strane građana.Na gradovima je, smatra Vijećnik Damir Halužan, da nađu lokaciju gdje da skladište ovu vrstu otpada. Biserka Delač naglašava da je grad Sveta Nedelja u postupku izrade novog Plana gospodarenja otpadom gdje će biti spomenut odvoz, odnossno sufinanciranje odvoza azbestnih ploča.

 

Zabrana proizvodnje, prometa i upotrebe azbesta i materijala koji sadrže azbest u Republici Hrvatskoj stupila je na snagu 01.01.2006. godine., a još se vode rasprave oko njegovog zbrinjavanja.