Priznanje Splitski cvit za volonterku HGSS-a

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 9, 2017 |

Međunarodni je dan žena. Inicijativu za praznik , kao i borbu žena za svoja prava, pokrenula je u Kopenhagenu  njemačka socijalistica  Klara Cetkin  8. ožujka 1910., kao sjećanje na masovne prosvjede  15.000 žena  godinu dana ranije  u  New Yorku. Prosvjedom su žene tražile kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa. Na taj način je  započela borba za  ravnopravnost s muškarcima, a koja nažalost nije ostvarena  niti do današnjih dana. Pod motom „žena je Žena“ u Splitu je po 5. put organiziran i tjedan aktivnosti posvećen ženama i njihovim postignućima. A danas je dodijeljena i tradicionalna nagrada  “Splitski cvit”, priznanje najupsješnijoj ženi Splita.

 

Ivana nije doživjela rodnu diskriminaciju na svom poslu. Kada se mora odraditi akcija spašavanja i muškarci i žene su jednaki u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Prva je na mjestu nesreće i nikakav lakši posao kao ženu je ne očekuje u obavljanju njenih zadataka.

 

 Ivana Buklijaš liječnica i volonerka HGSS-a dobitnica je ovogodišnje nagrade Splitski cvit.
Šokirana ovim priznanjem, skromna Ivana Buklijaš nije se mogla oteti dojmu, kaže kako je među 15 nominiranih latica Splitskog cvita bilo onih kojima bi ona dala priznanje.

 

Prije pet godina dodjelu ovog priznanja pokrenula je Milena Mratinić, predsjednica udruge Naš kvart. Milena kaže, materijala za održavanje Splitskog cvita ima za još dugi niz godina. No i na ovaj današnji dan kada veličamo predivne, humane i velike splitske žene ali i žene cijeloga svijeta, moramo se prisjetiti da je puno žena koje su danas ponižene i zlostavljane. Zbog njih i svih onih koje žele promjene, žene Splita večeras su organizirale Noćni marš za prava žena.
 Zbog takvih žena koje čine promjene, sve žene moraju biti ili postati hrabre. Dokaz da takvih još uvijek ima je ovih 15 latica petog po redu „Splitskog cvita“.