Pripreme za požarnu sezonu 2018.

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 13, 2018 |

Prošlogodišnje sušno ljetno  razdoblje ostalo je zapamćeno po vatrenim stihijama, nemoćnim ljudima i premorenim vatrogascima koji su dali zadnji atom snage da se spasi ono što se može spasiti. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom Državna uprava za zaštitu i spašavanje predstavila je program aktivnosti –  “Priprema sustava civilne zaštite za požarnu sezonu 2018”.

 

Mediteranska vegetacija po mnogo čemu je specifična, pa tako i po uzročno-posljedičnoj vezi sa šumskim požarima. Ova godina donosi mnogo novina u zaštiti od vatrenih stihija, a Vatrogasci, Ministarstvo obrane, HGSS, Crveni križ i Hrvatske šume  spremni su za novu požarnu sezonu u 2018.

 

Iz Hrvatskih šuma naglasili su da je 20 milijuna kuna uloženo je u 92  kamere na 46 lokacija, odnosno sustav integrirane zaštite detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara. A bit će postavljeni i edukativni plakati na plažama i 155 jumbo plakate upozorenja i zabrane paljenja vatre. Broj požara je već sad za 70 posto manji u odnosu na prošlu godinu.Osim Hrvatskih šuma, pripadnika oružanih snaga i drugih sudionika , značajan je doprinos i Crvenog križa čiji je glavni cilj prošle godine bio da  ni jedan od pripadnika vatrogasnih postrojba ne bude žedan ni gladan – a tako će biti i ove godine.