Primoštenski babić

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 14, 2017 |

Navodnjavanje vinograda u Dalmaciji jednostavno više nema alternative. To su pokazale posljednje dvije vinarske i vinogradarske godine,  posebno zorno u Šibensko-kninskoj županiji, u vinogradima pod babićem.

 

Berbu 2017. treba što prije zaboraviti. Poručuju vinari i vinogradari iz Primoštena, koji posljednjih godina svjedoče velikim klimatskim promjenama zbog kojih ostaju bez grožđa i vina. Ova godina bila je posebno loša, što zbog proljetnog mraza, što zbog goleme ljetne suše, zbog čega je urod bio smanjen, grožđe je prisilno dozrijevalo, a vina ostala kisela. Kako će vinogradarska godina biti loša, uočeno je već na njezinom početku.

 

Mraz koji je pogodio vinograde u mikrodepresijama, smanjio je prinos, a onda su kasnoproljetne temperature nenadano skočile te naštetile vinovoj lozi već u cvatu. Kolovoz je temperaturno i po pitanju padalina bio doslovce ubitčan. Lišće je postalo nekrotično, peteljkovine sasušene, a na čokotima su ostale suvice. Zbog svega toga, berba je započela neuobičajeno rano.

 

Osim što su vinogradi i urod izgledali loše, mjerenja su pokazala kako ni vino neće biti bog zna što.

 

Babić kojeg zovu još i Babica, Babičević, Pažanin, Roguljanac, Šibenčanac,  sorta je grožđa tamno plave boje bobica koja se uglavnom uzgaja u Dalmaciji na području Šibenika i Primoštena.

 

U Primoštenu babić se uzgaja na 70 hektara površine, odnosno te vinograde obrađuje 230 poljoprivednih gospodarstava. Među predjelima na kojima se uzgaja vrhunski babić u takozvanim primoštenskim kamenim čipkama je Bucavac.

 

 Babić se smatra autohtonom hrvatskom sortom, budući da ima jedinstveni genotip i s obzirom da nigdje u svijetu nije otkrivena sorta s istim genetskim profilom. Jedan od najstarijih spomena ove sorte, pod sinonimom Babičevac, zabilježen je u izvještaju s „Prve dalmatinsko-hrvatsko-slavonske izložbe“ održane u Zagrebu 1864. godine. Danas na području Republike Hrvatske nalazimo 368 hektara vinograda zasađenih ovom sortom.