Prijem za Društvo esperantista Bjelovar

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 12, 2018 |

“Moja prva početnica” naziv je izložbe koju će povodom Međunarodnog dana materinskog jezika u Daruvaru organizirati Društvo esperantista Bjelovar. Riječ je o izložbi koja će javnosti prikazati 120 početnica napisanih na 70 jezika.

 

Materinski jezik prvi je jezik koji osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, te kako osoba koja nije svladala svoj jezik ima problema s učenjem. Kako se formirao materinski jezik kroz početnice, moći će se vidjeti na izložbi “Moja prva početnica”, koju će u Daruvaru organizirati Društvo esperantista Bjelovar.  Osim organiziranja izložbe “Moja prva početnica”, Društvo esperantista Bjelovar ove godine planira dobiti domaćinstvo konferencije regije Alpe-Jadran: “Do sada je održano 19 susreta, ovo bi bio 20. jubilarni susret i prvi koji bi se održao u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Vjerujemo da imamo šanse da se ta kandidatura i odobri”.Koliko je zapravo potrebno brinuti o jezicima, govori i prognoza lingvista kako će do kraja 21. stoljeća od 6000 jezika nestati gotovo njih 90%. Gubitak je to i osiromašenje, kako poručuju iz Društva esperantista Bjelovar, za cjelokupni ljudski um i znanje.