Prezentacija Intervencijskog plana Grada Petrinje

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 9, 2017 |

Intervencijski plan Grada Petrinje glavni je strateški plan razvoja Petrinje u idućih sedam godina. Financiran će biti u sklopu pilot projekta Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom Program integracije fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

 

Petrinja je jedan od pet gradova obuhvaćenih ovim programom koji je, objedinjen, predstavljen svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi. Jer naime, Petrinja će kroz Program integracije fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima na raspolaganju imati 24 milijuna eura, odnosno oko 180 milijuna kuna. Sredstva su to iz dva operativna programa i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj 150 milijuna kuna te iz Europskog socijalnog fonda tridesetaka milijuna kuna, ističe voditeljica projekta Edisa Mašinović, privremena pročelnica Odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje. Ističe i kako je Intervencijski plan sastavljen od tri razvojna prioriteta. Prvi je prostorni, vrijedan 57,2 milijuna kuna i odnosi se na poslovno- prostornu regeneraciju centra grada i prostora uz rijeku Kupu, drugi razvojni prioritet odnosi se na poduzetništvo i unapređenje poduzetničkog okruženja Grada Petrinje a vrijedan je 71,6 milijuna kuna dok je unutar trećeg razvojnog prioriteta, vrijednog 64 milijuna kuna, unaprijeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece te društveni razvoj.

 

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje iznimno je zadovoljan naporom svih koji su sudjelovali u izradi Intervencijskog plana koji je izrađivan dvije i pol godine kako bi se grad razvio po mjeri svojih ljudi. Prezentaciji su, uz gradonačelnika, prisustvovali i predstavnici Komunalca, Privrede, Poslovnih zona i Petrinjske razvojne agencije, odnosno svi koji su sudjelovali na projektima na području grada Petrinje.