Press o uzurpaciji državnog poljoprivrednog zemljišta

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 16, 2018 |

Općina Lipovljani od kraja prošle godine muku muči s nekolicinom ljudi koji su nezakonito ušli u posjed državne poljoprivredne zemlje. O cijelom slučaju izvijestili su na konferenciji za medije. S nje je upućen poziv nadležnim institucijama, prije svega Državnom odvjetništvu, da na vrijeme kazni uzurpatore državne poljoprivredne zemlje.

 

Naime, čelnici Općine Lipovljani, uz podršku saborskog zastupnika Željka Lenarta, na konferenciji za novinare izvijestili su o slučajevima nezakonite uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na njihovom području. Kako je rečeno, uzurpacija zemlje dogodila se na parceli Hatnjak, što je Općina prijavila poljoprivrednoj inspekciji u dva navrata. Utvrđeno  je da je zemlja nezakonito uzurpirana. Kako je istaknuo načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat tu je vidljiv pokušaj izigravanja sustava, malverzacija , davanja lažnih izjava,a sve kako bi se odugovlačilo sa samim procesom, te kako bi stranka u cijeloj ovoj priči ipak nekako došla u posjed zemljišta ili dobila bilo kakav dokument koji bi joj omogućio i jamčio ostanak na zemljištu i to sve pred očima lokalnih poljoprivrednika. U Općini traže da se  tome stane na kraj. Saborski zastupnik Željko Lenart ponovio je kako bi lokalni poljoprivrednici, koji žive od zemlje, trebali imati prednost pri raspodijeli zemlje, Dodao je kako im je ovakvim nezakonitim uzurpacijama, to onemogućeno. Lenart je rekao i kako je u Hrvatskoj problem što se sustav raspao, ne postoji, ne funkcionira, a i pravosuđe kao i DORH ne funkcioniraju kako treba, pa su takve stvari kod nas uobičajene. S konferencije je upućen poziv nadležnim institucijama da što prije reagiraju na takvu nepoštenu uzurpaciju državne poljoprivredne zemlje. Ponovljeno je da DORH ima rok od mjesec dana da kazni one koje su nelegalno ušli u posjed sporne zemlje.

 

Za obilaska spornih parcela naišao je i jedan od prozvanih nelegalnih korisnika zemlje. On je istaknuo da je nakon  nekoliko dopisa Općini i načelniku, molbi, traženja da mu se izađe u susret, da mu se dodijeli zemlja nije dobio nikakve odgovore, te je ušao u posjed zemlje. Dodao je da to nije želio, ali da nije mogao gledati kako zemlja propada. Ostaje vidjeti hoće li DORH u ovom slučaju reagirati na vrijeme. Isto tako vrijeme će pokazati hoće li ovaj primjer poslužiti za izmjene najnovijeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer je očito da postoje određene manjkavosti.