Premijera Nabucca

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 12, 2018 |

Opera HNK Split premijerno će 14. srpnja na Peristilu izvesti Verdijevu operu Nabucco. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a režiju potpisuju nedavno preminuli velikan  hrvatske režije Georgij Paro, uspomeni na koga je premijera i posvećena, te Jelena Bosančić čiji je Paro bio profesor.

 

Nabucco je jedan od zaštitnih znakova Splitskog ljeta. Subotnja, bit će šesta premijera na Splitskom ljetu. Nabucca Splićani ove godine stvaraju s posebnim emocionalnim nabojem.

 

Verdijev Nabuco u Splitu se u cijelosti po prvi puta dogodio 1962. na Peristilu u okviru ondašnjih Splitskih ljetnih priredbi. Posljednja, peta produkcija realizirana je 2012. godine. Nabucco je jedna od najpopularnijih Verdijevih opera, skladao ju je s 28 godina. Ona je bila prekretnicom njegova profesionalnog života. Biblijska priča o babilonskom kralju i razaranju Jeruzalema nadahnula je brojne umjetnike, a Verdiju je skladao na način da je solistima i zboru zadao jako puno zahtjevnih dionica.

 

Naslovnu ulogu Nabucca tumači  Devid Cecconi, koji je istaknuo: “ Najprije želim zahvaliti maestru Lipanoviću što me je pozvao. Moram istaknuti kako me je maestro već zvao, više puta, ali do sada nisam bio u mogućnosti doći. Sada mi se pružila prilika pjevati Nabucca u Splitu, ulogu koju jako volim. Moram istaknuti kako sam u Splitu naišao na nevjerojatnu profesionalnost, posebno kod dirigenta koji jako voli glasove. Glasovi su jako važni u ovoj operi. Pjevajući s tako velikim glasovima u Splitu i za mene je veliki uspjeh, jer jedan dobar glas jednostavno nije dovoljan. Uz profesionalnost, naišao sam na iznimu ljudskost kod članove ove produkcije. Zbilja se osjećam kao dio obitelji. To je jako važno, budući je mirnoća pjevača polovina njegova uspjeha”.

 

Daniela Schillaci tumači Abigaille, te o svom iskustvu u Splitu kaže:” Abigel prvi puta pjevam u Splitu ali i uopće u svojoj karijeri. Na tome moram zahvaliti maestru Lipanoviću što istinski vjeruje u mene. Za mene je ovo veliki izazov, a u njemu mi je maestro Lipanović jako pomogao. Ovo jest belkanto ali jedan karakterni belkanto. Najljepša stvar je što sam za svojih dosadašnjih susreta sa splitskom publikom spoznala kako je to izrazito stručna publika. To nije jednostavna publika.  Zbog toga sam dodatno nadahnuta da u svojoj ulozi dam sve od sebe”.

 

Nakon premijerne izvedbe, a nakon četvorogodišnje stanke, Nabucca ne Peristilu možete pogledati i poslušati još 16. i 18. srpnja. Osim Nabucca na Peristilu će se ponvono izvoditi i Verdijeva Aida, zaštitni znak Splitskog ljeta i to 24. i 26. srpnja.