Premijera Diogeneša na 30. Histrionskom ljetu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 13, 2015 |

Histrionsko ljeto, poznata kazališna manifestacija, još jednom je pokazala da je smijeh zaista starinski lijek za sve bolesti. Na svoj 40. rođendan, glumačka družina Histrion, zbog koje je termin “histrionizacija” i postala sinonim za pučki teatar začinjen satirom i zabavom, izvela je po četvrti puta Diogeneša, kajkavsku komediju ispunjenu pučkim pošalicama i bogatstva zagorskog kraja, u prekrasnom ambijentu zagrebačke Opatovine.

 

Ova uhodana družina još jednom je okupila brojne Zagrepčane, pokojeg turista, i pokazala čari ljeta u Zagrebu.

 

“Opatovina je dva mjeseca, svaku večer puna. Premijerno je prikazan Diogeneš Tituša Brezovačkog kojeg postavljamo već četvrtu godinu za redom, izvode ga Histrioni, družina koja obilježava svojih 40 godina. Prekrasna je kajkavska komedija, stara dva stoljeća koja je i nastala tu na Kaptolu, Brezovački je bio inventar, a ovaj komad je isproban, iako je sada novija, modernija varijanta, želja mi je napraviti jednu kabaretsku izvedbu”, istaknuo je ravnatelj Glumačke družine Histriona, Zlatko Vitez.

 

Kajkavsko narječje, pošalice, anegdote, razigrane scene te maštoviti glumci, zabavljali su mnogobrojnu publiku, a koliko je bilo teško naučiti ovo osebujno narječje, svjedoči i glumica u predstavi.Prekrasan ambijent, mnoštvo likova, pokreta, smijeha i vedrine, uljepšali su večer cijeloj publici, u kojoj su se jedino mogla vidjeti nasmiješena lica, oduševljenje i euforija.

 

Pohvale i pozitivne reakcije, odjekivale su na sve strane.Iako je izvedba na kajkavskom jeziku poprilično zahtjevna neizvornim kajkavcima, upravo zbog nje je predstava i dobila određenu dozu šarmantnosti i privlačnosti. Iza Histrionske družine je već 40 godina intenzivnog rada, šezdesetak premijera te 5 000 izvedbi predstava kojima oduševljavaju sve zaljubljenike u tradicionalnu pjesmu, ples i smijeh.

 
Budući da se Histrionsko ljeto održava do 30. kolovoza, od utorka do njedjelje, sjajna je prilika svim Zagrepčanima i turistima za uživanje u pošalicama, okruženju predivnih zidina i zelenila te u humoru zagorske dobrote.