Predstavljena umjetnička rješenja za Spomenik domovini

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 10, 2016 |

Grad Zagreb je još jedan korak bliže izgradnji Spomenika domovini koji bi trebao krasiti zelenu površinu između Gradske uprave i koncertne dvorane Lisinski. Javni natječaj je okončan, a od pristiglih 52 idejna rješenja za spomenik borbi hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost , stručni žiri izabrao je ono Nenada Fabijanića, profesora s Arhitektonskog fakulteta.

 

“Napravio sam jednu transcendentnu transformaciju najspontanijeg simbola protesta za vrijeme Domovinskog rata a to je Zid boli. Ovaj spomenik se zove Zid svijetla”, objasnio je Nenad Fabijanić, autor nagrađenog rada.

 

Izložbu natječajnih radova idejnih rješenja za spomenik domovini otvorio je prvi čovjek hrvatske metropole.

 

“Ja ovo vidim ne samo kao početak uređenja plohe Trga Stjepana Radića već strateškog zahvata na Lenucijevu potkovu, početak spuštanja pruge i uređenje Paromlina i Gredelja”, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

 

Svi zainteresirani građani mogu 52 idejna rada za spomenik borbi hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost mogu vidjeti do 12. svibnja od 16 do 18 sati u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.