Predstavljena geotermalna dizalica topline u Tehničkom muzeju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 23, 2018 |

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu predstavljena je geotermalna dizalica topline izrađena u sklopu EU projekta.Muzej je izabran kao demonstracijska lokacija,a primjena je ostvarena u izložbenoj dvorani muzeja.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu dobio je geotermalnu dizalicu topline koja je izrađena u sklopu europskog projekta CHEAP. Za potrebe projekta u dvorištu muzeja izgrađena je tehnička soba koja postaje svojevrsni eksponat te će biti uključena u stručna vodstva vezana za energiju. “Mi smo demonstracijski primjer za taj projekt koji je realiziran u sklopu programa Horizon 2020. koncepciju i realizaciju potpisuje jedan talijanski konzorcij. Mi smo s njima stupili u kontakt posredstvom UNESCO-va ureda u Hrvatskoj, a projekt je za objekte kulturne baštine koordinirao UNESCO-ov ured u Veneciji” rekla je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Geotermalne dizalice topline sustav su koji se upotrebljava za grijanje prostora i hlađenje. Cilj projekta je mjerenje potrošnje energije i mikroklimatskih/temperaturnih uvjeta u grijanom ili hlađenom prostoru. Od kolike je važnosti ovaj projekt za Zagreb objasnila je zamjenica gradonačelnika. ” Grad Zagreb nije pomogao samo ovaj hvalevrijedan projekt nego i 300 projekata vezanih za obnovljive izvore energija, energetsku učinkovitost i sve preporuke vezane uz Europsku uniju i ono što je najvažnije kod nas, a to je vizija Grada Zagreba da budemo održivi grad, ekološki konkurenti grad pa čak i u ovom smislu” dodala je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika.

 

U svrhu ovog projekta instaliran je sustav za mjerenje potrošnje, a rezultati mjerenja bit će slani na servere članova projekta putem internetske veze. Neki od rezultata bit će dostupni posjetiteljima muzeja na pametnom televizoru sobe u kojoj je smještena dizalica topline.