Predstavljen novi natječaj za najljepše školske vrtove

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 19, 2018 |

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani predstavljen je novi natječaj Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj. Škole i vrtići se na natječaj mogu prijaviti do kraja ožujka, a već u svibnju na teren kreću stručne komisije koje će odabrati najljepše školske vrtove u 2018. Upravo je OŠ Milana Langa prošle godine ponijela titulu Najljepšeg školskog vrta u zemlji, dok je dječji vrtić Radost iz Jastrebarskog proglašen najljepšim vrtićem.

 

“Ja kad sam išao u školu uopće nismo imali školski okoliš, doduše, bio je ali ni približno kao što je danas. Danas ne samo da imamo različite mnogobrojne biljne vrste, nego je sve zbilja prekrasno uređeno”, kazao je ovom prilikom Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa. O svojim iskustvima, uz dobrodošle savjete prisutnima, govorila je Jadranka Stojković, ravnateljica DV Radost: “Djeca jako tu uživaju, i odrasli i djeca tu puno uče. Uz naš povrtnjak imamo i voćnjak sa starim sortama kojeg također uređujemo i uz pomoć djece ali i roditelja te djedova i baka koji nam dolaze obrezivati voćke i slično.”

 

Promicanje uzgoja izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepota vlastitog krajolika te povratak tradicijskom i ekološkom uzgoju u vrtovima među najmlađom populacijom, došla je podržati i zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak: “Projekt je vrlo vrijedan iz razloga što potiče najmlađe da njeguju svoj odnos prema prirodi i da razumiju da se u tijeku svog života vrlo uspješno na taj način možeš i opuštati, a u konačnici doprinosiš tome da okoliš tvoje škole bude najljepši i da je u njemu ugodno boraviti.”

 

Ekološko-obrazovni projekt koji traje već 23 godine svake godine uključuje sve više škola i vrtića. Natječaj za najljepše školske vrtove otvoren je do 31. ožujka, a stručna komisija u obilazak prijavljenih vrtova kreće već u svibnju.