Predstavljanje knjige Uspomene

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 11, 2017 |

Nakon Zagreba i Siska i u Martinskoj Vesi, rodnom mjestu Marije Jagatić-Nosalj predstavljena je njena knjiga pod nazivom „Uspomene“. Knjiga, čije je predstavljanje održano u organizaciji Hrvatskog kulturnog vijeća te suorganizaciji Općine Martinska Ves i Župe sv. Martina biskupa, pučko je svjedočanstvo kroz četiri državna sustava.

 

Rođena 1921. u Martinskoj Vesi a preminula 2002. u Velom Lošinju, Marija Jagatić-Nosalj svojoj je obitelji, ali i hrvatskom narodu, u nasljedstvo ostavila zapise povijesno važnih sjećanja na razdoblje od sedamdesetak godina hrvatske povijesti, počevši s događajima poslije ubojstva Stjepana Radića 1928. Naime, autoričina je majka bila nećakinja Stjepana Radića, a otac ugledni hrvatski političar Mato Jagatić. Knjiga je svjedočanstvo osobe koja kroz obiteljsku priču i osobno iskustvo progonjene i maltretirane Hrvatice koja je trpjela teror vlasti zbog nametnute stigme svojega podrijetla i prezimena zapravo razlaže hrvatsku priču tijekom četiriju državnih vlasti koje su se smjenjivale u razdoblju od sedamdesetak godina.