Povratak djece u školske klupe – savjeti policije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 16, 2018 |

Povratkom u školske klupe, djeca su postala svakodnevni sudionici u prometu. Dok 2016. nije bilo niti jednog smrtno stradalog djeteta u prometu na području PU Zagrebačke, prošle, 2017.godine zabilježena su čak dva takva slučaja. Kako se negativna statistika ne bi ponovila i ove godine, iz policije su uputili savjete vozačima, roditeljima i djeci.

 

“U osnovnim školama imamo predavanja, policijski službenici osposobljeni za takva predavanja redovno uzrastu od prvog do četvrtog razreda, ovisno o uzrastu djece prilagođavamo im predavanja. Međutim, što se tiče škola, vjerujem da i one imaju, ovisno o školi, edukativne tribine”, kaže Kristijan Suša Služba za sigurnost cestovnog prometa PU Zagrebačke.

 

Djeca su nepredvidivi sudionici u prometu, ali i lake mete za nesavjesne vozače. “Ograničenje u zonama osnovnih škola je 40 km/h, neka se pridržavaju ograničenja, neka prilgode vožnju stanju kolnika i najvažnije je da znaju da djeca ne poznaju ili ne poznaju dovoljno propise. Neka im rukama sugeriraju kada je sigurno prijeći cestu ili na neki drugi, djetetu razumljiv način”.

 

Prometna kultura razvija se od malih nogu. Navike koje usvoje u obitelji u najmlađoj dobi pokazat će jednom kada postanu aktivni vozači. Zato je važno da i roditelji poštuju prometne propise, posebno pri prijevozu djece u autu. “Da djecu smještaju u sjedalice koje moraju biti propisno fiksirane, ako nemaju sjedalicu, djeca moraju biti obavezno vezana sigurnosnim pojasom, da djecu ne ostavljaju u zonama škola na kolniku, nego neka stanu sa strane na pješačku stazu na mjesto koje je prihvatljivije izlasku djeteta iz vozila i neka uz nas i djelatnike škola, odnosno njihove učitelje, neka i oni sami utječu na svijest svoje djece, odnosno da ih i oni upoznavaju s prometnim propisima”. 
I na kraju savjeti najmlađima. “Oprezno neka pristupaju pješačkom prijelazu, oprezno neka prelaze pješački prijelaz, bez obzira što je zeleno svjetlo, neka stanu, neka pogledaju za svaki slučaj na svaku stranu, dva puta kao treba”.

 

Prošle godine na području PU Zagrebačke smrtno je stradalo dvoje djece. Kako se crne brojke ne bi ponovile i 2018., ove bi savjete trebali upamtiti svi- vozači, roditelji i djeca.