Povećavaju se sredstva i sufinanciranje energetske obnove

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 12, 2016 |

Sektor građevine, teško pogođen gospodarskom krizom, ponovno bi trebao oživjeti. Jedan od razloga je i energetska obnova zgrada kojoj će na raspolaganju biti čak 311 milijuna eura. No za razliku od prethodnih godina, kad su se za tu namjenu trošila nacionalna sredstva, ovaj put ona stižu iz europskih fondova. Prvi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada započinje već početkom sljedećeg tjedna.

 

Poziv će trajati 90 dana a energetskoj obnovi stambenih zgrada na raspolaganju će biti 152 milijuna kuna.

 

“Ovim pozivom po prvi put će biti trošena sredstva iz europskih fondova, a ne više nacionalna sredstva koja je do sada dodjeljivao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, rekao je Lovro Kuščević (HDZ), ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

 

Novitet je, što će zbog odredbi Europske komisije, priprema dokumentacije biti kompliciranija, no zato će Fondu biti dodijeljeno 4,5 milijuna kuna, a zadaća će mu biti pomagati prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekta.

 

Priprema dokumentacije sufinancirat će se u iznosu od 85 posto, a sama radovi u iznosu od 60 posto. Najniži iznos koji prijavitelji mogu tražiti je 150 tisuća kuna, a najviši 16,5 milijuna kuna. Ovim natječajem povećava se sufinanciranje gradnje s 40 na 60 posto kao i najviši iznos potpore s 1,4 milijuna kuna na čak 16,5 milijuna.

 

Osim višestambenih zgrada u studenom će biti raspisan i natječaj za energetsku obnovu javnih odgojnih i obrazovnih ustanova. Od 311 milijuna eura europskih sredstava 100 milijuna namijenjeno je obnovi stambenih zgrada, ostatak otpada na zgrade javne namjene. Iz ministarstva procjenjuju da će to potaknuti investicije od 620 milijuna eura. Osim toga dovest će do energetskih ušteda, ljepše vizure naselja, ali i smanjena emisije CO2.