Posjet župana Blaženka Bobana Šolti

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 2, 2018 |

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban nastavio je u svom stilu ravnomjerno brinuti o svim dijelovima županije, baš kako je najavljivao i u svojoj kampanji . Sa svojim je suradnicima ovom prilikom posjetio Šoltu, otok koji je posljednjih godinu dana veliko gradilište, a projekti se procjenjuju na oko 60 milijuna kuna.

 

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, župana Bobana, njegovog zamjenika Antu Šošića, te pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Stipu Čogelju, ovim je malim ,ali predivnim otokom proveo načelnik Općine Šolta, Nikola Cecić-Karuzić sa svojim suradnicima, a tom prilikom održan je i zajednički sastanak , te predstavljanje tekućih ,ali i novih projekata. Posljednjih godina Šolta je jedno veliko gradilište. Pri samom izlasku iz trajekta ima se već što za vidjeti. U izradi je zaobilaznica Rogač- Grohote, kojom će se smanjiti gužve za vrijeme turističke sezone. Ali zaobilaznica je samo jedan od mnogih projekata koji su gotovi, u izvedbi , ili će se tek pokrenuti na ovom otoku. Tako je na Šolti između ostalog izgrađena Osnovna škola Grohote i nova sportska dvorana, napravljen je i novi dječji vrtić, izgrađen je i kulturni centar Bratska kuća u Grohotama . Brine se i na Šolti i o odlaganju otpada, pa je tako napravljen i deponij komunalnog otpada sa sortirnicom i kompostanom Borovik koji uskoro kreće s radom, a strojevi ozbiljno uređuju i Stomorsku. Kako ističe načelnik Općine Šolta , bez potpore Splitsko-dalmatinske županije i dobre suradnje, bilo bi teže ostvariti sve ove projekte , a pogotovo krenuti u ostvarivanje nekih novih.A sa svim ovim projektima i prije dolaska na Šoltu vrlo je dobro bio upoznat župan, koji je još jednom istaknuo kako mu je cilj ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Dodao je župan Blaženko Boban kako ima odličnu suradnju s načelnikom Nikolom Cecićem-Karuzićem , koji ,kako je kazao uvijek vrlo dobro pripremi projekte i agilan je u radu .Istaknuo je župan Boban kako je i povezanost Šolte i Brača bio problem ,ali je nedavno novom brzobrodskom linijom Split- Rogač- Milna i taj problem riješen ,te da će županija i dalje brinuti o Šolti gdje se i demografska slika u zadnje vrijeme popravlja. Županija će svim učenicima omogućiti i besplatne udžbenike, ali opremiti i otočke vatrogasce. Također je obećao župan osigurati iz županijskog proračuna i 200 tisuća kuna za dodatno opremanje kulturnog centra Bratske kuće u srcu Grohota, u koji se do sada uložilo oko dva milijuna kuna. A posebno je pohvalio i novo reciklažno dvorište Borovik , čijom je izgradnjom Šolta korak ispred većine hrvatskih gradova i općina.Šolta postaje pravo turističko mjesto,a to najbolje potvrđuje primjer Maslinice, koja se diči nagradom Top destinacije “malo misto” . Zimi na ovom otoku obitava oko dvije tisuće stanovnika, a ta se brojka ljeti i više nego udvostruči, pa tu bude i do 14 tisuća ljudi. Upravo iz tog razloga , ističe lokalna uprava, valja raditi na novim projektima i uređivati otok, jer stanovništvu kako bi ih se zadržalo ,ali i privuklo turiste treba ponuditi i nešto novo . Jedna od takvih strateških investicija je i projekt na južnoj strani otoka, uvala Livka. A osim o turizmu i poljoprivredi, te djeci i mladom stanovništvu, na Šolti su se odlučili pobrinuti i za one starije životne dobi.

 

Prezadovoljan i presretan zbog kako je istaknuo izuzetno rijetke pozitivne priče kakva je ova na Šolti, župan Blaženko Boban završio je posjet tom otoku, a na poklon je dobio i monografiju otoka Šolte , te CD Čuvita, nadaleko poznate šoltanske ženske klape.