POS u Metkoviću i ZIS u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 6, 2016 |

Prvi puta nakon Franje Josipa na području cijele Dalmacije uveden je zajednički sustav zemljišnih knjiga i katastra. Novi informacijski sustav u koji će do polovine ovoga mjeseca biti uveden i Zagreb, u Splitu je predstavio ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. Ministar je, među ostalim, za svog boravka u Dalmaciji u Metkoviću nazočio potpisivanju ugovora o građenju prvih stanova iz programa POS-a u tom neretvanskom gradu.

 

Stvaranje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra  odnosno uspostava jedinstvene baze podataka katastra i zemljišnih knjiga i jedinstvene aplikacije za vođenje i održavanje navedenih podataka, jedan je od ključnih ciljeva Nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra “Uređena zemlja”.  ZIS je u Splitu predstavio tehnički ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević. Područni ured za katastra u Splitu je najveći, ima pet odjela za katastar nekretnina i osam ispostava u koje je sve u razdoblju od 18. travnja do 9. svibnja uveden ZIS. Od Dalmacije se krenulo s razlogom, ističe ministar.

 

Korist od nsustava su brojne:  vrijeme potrebno za pristup podacima i uknjižba bit će znatno skraćeni, a građani će na jednom mjestu moći vidjeti vlasničku strukturu nekretnine i njen smještaj u prostoru te brojne druge funkcionalnosti. Ovaj je sustav stoga jedna od ključnih poluga izgradnje e-Hrvatske i razvoja poduzetništva i osiguranja povjerenja građana u registre.

 

Ministar Kuščević u Metkoviću je nazočio i potpisivanju ugovora o izgradnji stanova iz Programa POS-a. U ulici Ante Starčevića u Metkoviću, gradit će se zgrada s 55 stanova s pripadajućim garažno-parkirnim i vanjskim parkirnim mjestima, ukupne netto korisne površine veće od oko 3.600 metara četvornih. Investicija je teška 28 milijuna kuna, a Metkovčani će u svoje stanove useliti za Uskrs 2018. godine.

 

Ministar Kuščević sutra je u Visu, gdje će se predstaviti idejno rješenje buduće POS-ove zgrade. Rješenje se sastoji od tri zgrade sa po sedam stanova.  Vis je jedna od 20 lokacija na kojima su u tijeku pripreme za gradnju zgrada iz Programa POS-a. U sklopu tog programa trenutačno se u Hrvatskoj gradi 10 višestambenih zgrada.