Porinuće prvog polarnog broda u splitskom škveru

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 11, 2018 |

Ovaj brod simbol je restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu, jer se gradi s novim softverom, alatima i tehnologijom, a gotovo je 85% broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu.

 

Proučili su to iz splitskog brodogradilišta porinuvši u more novogradnju 484, brod za krstarenja polarnim područjima za jednu nizozemsku tvrtku naručitelja.Sjajne vijesti stižu iz splitskog škvera . Naime u splitskom je brodogradilištu  porinuta Novogradnja 484, brod za krstarenja polarnim područjima koji se gradi za krajnjeg Kupca jednu nizozemsku tvrtku .Na porinuću su prisustvovali brojni predstavnici naručitelja, partneri u gradnji i financiranju, prijatelji, a posebna gošća i kuma novogradnje Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split zaželjela je putnicima i posadi mirno more, presjekla konop sa šampanjcem i simbolično “porinula” brod u more.Brod je građen prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Predstavnici nizozemske tvrtke naručitelja bili su izuzetno  zadovoljni sklopljenim poslom .Brod za krstarenja polarnim područjima prvi je brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji ispunjava  posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

 

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su projektanata splitskog brodogradilišta koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju upravo splitskog brodogradilišta visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.