Porez na nekretnine

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: kolovoz 11, 2017 |

Grad Zabok se nastavlja pripremati za uvođenje poreza na nekretnine iako je premijer u jednom televizijskom intervjuu najavio njegovu odgodu. Naime, sve dok se ta odgoda ne izglasa u Hrvatskom saboru, Zakon o porezu na nekretnine je na snazi. Zahvaljujući odlukama vlade kroz koje se vidi neorganiziranost i neodlučnost ne može se vjerovati nikome pa ni premijeru da se sutra neće predomisliti a sankcije za nepoštivanje zakonskih rokova su velike.

 

Jedna od zamjerki na taj zakon jest nesrazmjer vrijednosti nekretnina. Naime za nekoliko tisuća eura u Slavoniji se može kupiti zemljište s kućom dok u velikim gradovima ili na moru za taj iznos možete kupiti tek nekoliko kvadrata stana, odnosno ništa. Druga zamjerka je da su jedinice lokalne samouprave mogle investitorima oprostiti nekoliko godina plaćanja komunalne naknade što je bio jedan od načina njihova privlačenja. Porez na nekretnine taj institut oprosta ne poznaje.

 

Gradovi i općine do sada nisu imale velik broj podataka koji će se zbog uvođenja ovog poreza ipak sakupiti kroz otvaranje do sada nedostupnih evidencija. Zapravo bi bilo najbolje da se uvođenje ovog poreza priprema kroz jedan duži period a da se današnja komunalna naknada samo preimenuje u porez. Iskustva iz svijeta govore da se takve promjene rade kroz dugi niz godina jer je primjerice jedna Danska svoj teritorijalni ustroj mijenjala devet godina a kod nas se sve takve promjene žele provesti preko noći što jednostavno ne ide.