Porast vodostaja na sisačkom području

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 19, 2018 |

Rastu vodostaji rijeka na sisačkom području. Vodostaj Kupe je u porastu te je u podne na mjernoj postaji u Farkašiću izmjeren vodostaj od 960 centimetara. Znak je to za izvanredno stanje pa su u Letovaniću i dalje angažirane brojne ekipe vojske, vatrogasaca i Crvenog križa.

 

Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i za Odru kod Siska koja je u podne dosegla 855 centimetara a Hrvatska vojska postavlja zečje nasipe i uz državnu cestu kroz Brezovicu. Tako ni danas nema predaha za službe koje brane od poplava na sisačkom području. U Letovaniću očekuju daljnji porast vodostaja. ” Prognoze i najave su Hrvatskih voda 970 cm, ipak nešto niže nego što smo imali 2014.”, kaže Ivica Perović, načelnik Općine Lekenik. Vatrogasci i Crveni križ su na terenu kao i 30 pripadnika Hrvatske vojske. Interventno rade na Obedskom kanalu, u Letovaniću i Starom Brodu. “Ostali smo odsječeni kao i do sada, dijelovi Brkiševine, Starog Broda i Žažine, koje svakodnevno obilaze ekipe Crvenog križa” kaže načelnik Perović koji dodaje kako se u Letovanić pitka voda dovozi cisternama a iz Robnih rezervi će zatražiti i konzervirane namirnice kako bi dodatno opskrbili odsječeno stanovništvo. Jer voda je preplavila i državnu cestu u Starom Brodu. “Na cesti je 70 cm vode i vatrogasci tu količinu vode ne mogu ispumpavati ni braniti” ističe Perović koji najavljuje i kako će morati zatvoriti Područnu školu u Starom Farkašiću do koje se zbog vode na cesti više ne može. Prati se i stanje na namočenom privremenom nasipu u Letovaniću, koji od ogromne količine vode brani stotinjak kuća. Nekoliko kilometara nizvodno, vreće s pijeskom pune i u Selima nedaleko od Siska. Voda iz Odranskog polja navire prema Školskoj ulici, prvoj na udaru i gdje su neke kuće već opkoljene. “Prva linija obrane je već zgotovljena i sve vreće s pijeskom su postavljene, završava se i druga linija obrane a otvorit ćemo i novu u Odri kod Siska”, kaže Marko Krička, zamjenik gradonačelnice Siska. Odra je naselje uz istoimenu rijeku koja danima teče uzvodno. “Problem je što će vodostaji biti dugo visoki pa će se i Odransko polje puniti dugo i sporo te je moguće i ponavljanje scenarija iz 2013. i 2014.” rekao je Krička. Nova crta obrane otvorena je i u šumi Brezovica, na državnoj cesti koja povezuje Sisak i Popovaču. “Tu smo se jutros prebacili iz Letovanića, zbog izlijevanja vode preko državne ceste stoga branimo cestu koja povezuje Sisak i Popovaču, odnosno izlaz prema autocesti”, rekao nam je bojnik HV-a Mario Mlinarić.