Polaganje vijenaca povodom Dana neovisnosti

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 9, 2015 |

Povodom obilježavanja Dana Neovisnosti, povijesnog događaja kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidu državnopravnih veza s tadašnjom republikom, izaslanstvo grada Zagreba i Hrvatske, položilo je vijence na Mirogoju i odalo počast poginulim građanima, zaslužnim za stvaranje Lijepe naše.

 

“Ovo je dan kad se sjećamo ljudi i događaja koji su stvorili najljepši dar građanima Hrvatske – samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku.To je jedan od najvažnijih datuma u političkom i pravnom smislu, za samostalnu i demokratsku državu Hrvatsku”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko.

 

Obilježavanje ovog povijesnog dana, trenutak je za prisjećanje svih poginulih branitelja, i izražavanje dostojanstvenog pijeteta njihovim obiteljima.

 

Gradonačelnik Zagreba podsjetio je građane i na jedinstvo, solidarnost i zajedništvo koje je vladalo ratnih devedesetih godina, primjer kojim bi se građani trebali voditi i odbaciti podjele i probleme koji vladaju u zemlji, te izrazio sućut obiteljima poginulih.

 

Vijenci su položeni kod Zida boli, grobnice Narodnih heroja,u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te Kenotafu – grobnici za neidentificirane žrtve.