Pogrebne usluge na tržištu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 23, 2015 |

Od kraja ožujka pogrebnička društva više ne mogu imati monopol na području na kojem rade. Nakon što je ta tema već izazvala buru na nacionalnoj razini, o njoj su raspravljali i oni kojih se ovaj zakon izravno tiče – vijećnici Gradskog vijeća Popovače.

 

Krajem prošlog mjeseca na snagu je stupio Zakon o pogrebničkoj djelatnosti prema kojem su poslovi organizacije ukopa i prijevoza pokojnika do groblja izdvojeni iz gradskih i općinskih poduzeća. O konkretnoj situaciji u Gradu Popovači razgovaralo se na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća pa je tako vijećnik Andrija Ričko upitao koje su obaveze jedinica lokalne samouprave prema toj djelatnosti.

 

Prijevoz pokojnika od sada je na tržištu, što znači da obitelj pokojnika može tražiti uslugu bilo kojeg pogrebnog poduzeća. Ipak, dio odgovornosti ostao je na gradovima i općinama.

 

“Još zadržava činjenicu da je lokalna samouprava dužna osigurati prijevoz osobe čiji uzrok smrti nije poznat, od mjesta gdje je umrla do najbližeg mjesta gdje se može vršiti obdukcija ili do mjesta sudske medicine”, pojasnila je pročelnica za komunalni sustav Grada Popovače Ivka Nikolić Jež.

 

Svi ranije sklopljeni ugovori pogrebničkih društava prestali su vrijediti, a u svibnju će biti raspisani natječaji za obavljanje usluge ukopa i za prijevoz osoba kojima nije utvrđen uzrok smrti.